“Solidariteit, convivialiteit en sportiviteit zijn de hoofdthema’s”


Tour Amical telt vandaag de dag ongeveer 250 deelnemende teams en in de eerste uitgave in 2001 waren er welgeteld 5 Classic Cars!

Dat is een hele evolutie!

Toch is de filosofie achter Tour Amical ongewijzigd gebleven: in een ongedwongen, vriendschappelijke sfeer een onvergetelijke trip beleven aan het stuur van de geliefde bolide. Bourgondisch genieten en veel lachen zijn dan ook de noodzakelijke bijwerkingen.

Hieronder even heel kort de historiek van hoe het allemaal groeide.

 • 2001Het begin: ANTWERPEN – TARIFA

  In 2001 besloten enkele vrienden dat ze nood hadden aan “bezinning”. De beslissing werd snel genomen: met de geliefde Classic Cars op retraite gaan (lees: mooie routes gaan ontdekken op een zonnige bestemming). Editie 1 werd zo geboren. Ondanks het slechte weer, was dit een schitterende ervaring met adembenemende vergezichten en vooral een topsfeer vanaf dag 1. Tijdens de terugvlucht werd reeds druk gespeculeerd over een volgende “bedevaart”.
 • 2005ANTWERPEN – FIRENZE

  3 nieuwe teams hadden niet aan het enthousiasme van de pioniers kunnen weerstaan en met 8 teams hebben ze onvergetelijke lunches en tussenstops beleefd, zonder noemenswaardige technische pannes. Voor de eerste keer kregen ze ook een echt (geleend) roadbook.
 • 2006ANTWERPEN – ZELL AM SEE – LJUBLJANA – VENETIË – TREVISIO

  De groep blijft groeien. Ondertussen staan we met 16 Classic Cars aan de start! Ondanks het slechte weer in “Hell Am See” werd de naam Amical alle eer aangedaan. Een zwaar ontgoochelde deelnemer waarvan de wagen het begaf tijdens de eerste rit werd met vereende krachten uit zijn dal gehaald en kon verder rijden met een aangeboden wagen.
 • 2007ANTWERPEN – LOURDES – MARBELLA

  Om onze jaarlijkse “bedevaart” te verantwoorden moesten we natuurlijk ook eens Lourdes bezoeken. De deelnemers kwamen steeds met meer spectaculaire Classic Cars aanzetten, waaronder een open Torpedo Ford van 1934. Zo werd de toon gezet om Tour Amical verder uit te breiden.
 • 2008LIVORNO – CORSICA – SARDEGNA – SICILIA – ROMA

  Omdat het aantal teams blijft stijgen wordt een technische assistentieploeg, met wagen, in het leven geroepen. Onze trips worden ook langer, daarom worden deze keer de auto’s naar de start in Livorna gebracht.
 • 2009BILBAO – LISBOA – FARO

  Dankzij de kleurrijke beschrijvingen van vorige tours, zijn er steeds meer heren die zich geroepen voelen om de amicalers te vervoegen. De organisatie speelt hierop in en er worden bagagewagens, startbogen, spectaculaire aankomsten en mooie prijzen voorzien.
 • 2010BIARRITZ – SITGES – BARCELONA

  Tour Amical krijgt professionele allures met ondertussen 60 Classic Cars, afgelijnde roadbooks, tijdscontroles en puntensystemen. De bonus deze tour? Enkele rondjes draaien op het authentieke ovallparcours van Sitges.
 • 2011FES – MARRAKECH – CASABLANCA

  Tour Amical wordt een echte klassieker tussen Classic Car Events. Na ettelijke malen door Europa getourd te hebben zochten de organisatoren een exotischere bestemming op. Het werd een betoverende ontdekkingsreis die weeral zorgde voor onvergetelijke verhalen.
 • 2012ANTWERPEN – DUBROVNIK – SOFIA

  Op zoek naar een nieuwe uitdaging en om de honger naar competitie te stollen van sommige participanten, creëerde Manu Stappaerts de Inter Amical categorie (met gechronomeerde ritten). Zo werden de 80 ploegen dan ook opgesplitst en toerden zij op twee opeenvolgende rijdagen. Dat jaar trok Tour Amical door maar liefst 9 landen. Het ACCE, het evenement rond de start, neemt ook grootste proporties aan.
 • 2013ZARAGOZA – MADRID – ZARAGOZA

  120 teams aan de start! Ondanks het succes werd er voor gezorgd dat de gemoedelijke sfeer die Tour Amical typeert, behouden blijft. Een primeur dit jaar is de opsplitsing in 4 groepen die elkaar kruisen maar die zowel bij de start, de aankomst als een gezamenlijk verblijf halverwege, elkaar terugvinden.
 • 2014THESSALONIKI – ATHENE – THESSALONIKI

  Een absoluut record aantal inschrijvingen: 170 auto’s! De succesformule van vorig jaar met 4 groepen (om ze niet te onoverzichtelijk te maken) maar met verscheidene ontmoetingspunten (om van gedachten te kunnen wisselen tussen vrienden) werd verder uitgewerkt.
 • 2015PORTO – MARBELLA

  Records zijn er om gebroken te worden! Niet minder dan 240 teams hebben zich aangemeld. De prachtige Douro vallei, het ongeschonden Portugese binnenland en de steden Lissabon in Portugal en Sevilla zullen zich onze passage zeker herinneren. De “ereronde” door Puerto Banus en het eindfeest in Marbelle hebben Tour Amical weer alle eer aangedaan.
 • 2016VENETIË – MILAAN – MONTE CARLO

  Het succesverhaal gaat voort. 272 Classics en hun gelukkige inzittenden presenteren zich aan de start van de dertiende editie van Tour Amical. Onderverdeeld in 6 groepen, krijgt elk zijn eigen route en hotels voorgeschoteld. Het afscheidsfeest gaat voor de eerste maal op de middag door; op het strand van St. – Tropez.
 • 2017ANTWERPEN – PRAHA – BUDAPEST – BUCHAREST

  Ondanks dat meerdere deelnemers ervoor gekozen hebben om de “once-in-a-lifetime” Tour Americal in het najaar mee te rijden, kan de organisatie toch prat gaan op meer dan 250 teams voor de Tour Amical.
 • 2018BARCELONA – MALLORCA – IBIZA – MARBELLA

  Voor onze 15e (jubileum)editie, gaan we in 2018 terug naar de essentie van de eerste tours: met de vrienden naar een zonnige bestemming, aan het stuur van onze Classics op zoek naar gezelligheid (lees: lekker eten, genieten van een drankje en knappe hotels) en dat via uitgekiende prachtige routes. Niet minder dan 292 teams sluiten zich bij dit feest aan!
 • 2019ATHENA – PATRAS – SPETSES – THESSALONIKI

  Vanaf hun aankomst in Patras was de toon reeds gezet. Onze Amicalers werden op het tarmac met rozenblaadjes onthaald door lokale schoonheden. Een voorproefje van de ingrediënten van deze nieuwe trip: gastvrijheid, zalig weer, knappe natuur en gesmaakte verrassingselementen.
 • 20202020

  Niet minder dan 700 heren stonden klaar voor het volgend amicaal avontuur. De heren hadden een missie: het bijwonen van de bevrijdingsfeesten in Sint-Petersburg. Zij zouden rijden van Berlijn naar Sint-Petersburg over Poznan en Gdansk, via de Russische exclave Kaliningrad naar Palanga in Lithouwen, het Letste Riga en de Estse hoofdstad Tallinn. Helaas heeft Corona roet in het eten gegooid en is de Tour niet kunnen doorgaan in 2020.
 • 20212021

  Deelnemers en organisatie waren helemaal voorbereid voor een editie bis naar Sint-Petersburg, maar eens te meer dienden we door Corona onze reisplannen terug op te bergen?
 • 2022GERONA – MARBELLA

  Eens te meer werd er gehoopt om eindelijk de unieke trip naar Rusland te kunnen maken. Maar nu was het vooral de geopolitieke, explosieve sitiatie in Europa die de organisatie ertoe heeft gedwongen om van bestemming te veranderen. De keuze viel op het zonnige Spanje. Ondanks dat de heren van “den Amical” reeds meerdere malen over de Spaanse wegen hebben gereden met hun oldtomers, wordt het een totaal nieuwe tour door het Spaanse binnenland van Gerona tot in Marbella
 • 2023SOFIA – PRISTINA – SKOPJE – TIRANA – BUDVA – DUBROVNIK